The Netherlands Institute for the Near East

Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten  -  Institut néerlandais du Proche-Orient

17 May 15:00

De tempel van Isis in Berenike: een Egyptisch heiligdom tussen Egypte, India en Meroë

Olaf Kaper

RMO: Leemanszaal (begane grond)

De opgravingen in de havenstad Berenike aan de Rode Zee zijn de afgelopen twee seizoenen intensief bezig geweest met het onderzoek van de hoofdtempel van de stad. Hoewel de tempel al vaker is blootgelegd en weer verzand in de 19e eeuw, vinden de opgravingen nog zeer veel nieuwe informatie. Het is de enige Grieks-Romeinse tempel in de Oostelijke Woestijn die in Egyptische architectuur was gebouwd en met Egyptische reliëfs was versierd. Met name de voorhof van de tempel levert belangrijke nieuwe inzichten, waar veel resten bewaard zijn gebleven.

Berenike had een Egyptische tempel, maar het was een schakel op de handelsroute naar India en Oost-Afrika, en de vondsten in de tempel geven aan hoe deze contacten invloed hadden op de inventaris van de tempel, en zelfs ook de onverwachte aanwezigheid van handelaars uit Meroë (Soedan).

Prof. dr. O.E. Kaper is hoogleraar Egyptologie aan de Universiteit Leiden. Hij leidde het meest recente seizoen (januari-februari 2019) van de opgraving van de tempel te Berenike, een samenwerkingsproject van de universiteiten van Leiden en Heidelberg binnen de opgravingen in Berenike (georganiseerd door prof. Steven Sidebotham, University of Delaware, samen met het Polish Centre of Mediterranean Archaeology).