The Netherlands Institute for the Near East

Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten  -  Institut nĂ©erlandais du Proche-Orient

26 Nov 17:00

De tempel van Isis in Berenike: nieuwe resultaten na de opgravingen van 2019

Olaf Kaper

online

NINO-EOL-najaarslezing | online

In 2020, net voor de corona-uitbraak, zijn de opgravingen in de Romeinse havenstad Berenike afgerond. De Universiteit Leiden neemt deel aan deze opgraving, en in het bijzonder aan de studie van de hoofdtempel van de stad, die aan Isis was gewijd.

De vondsten van vorig jaar waren al spectaculair geweest, met reliëfs, standbeelden en inscripties die de geschiedenis en belangrijke rol van deze tempel op de grens van het Romeinse rijk duidelijk maakten. In een vorige NINO-lezing zijn deze vondsten al eens voorgesteld, maar in deze lezing worden de laatste resultaten getoond. In 2020 zijn namelijk opnieuw enkele belangrijke ontdekkingen gedaan die licht werpen op de oudste resten van de tempel uit de Ptolemeische periode. Bovendien zijn ook elders in Berenike tempels gevonden, die uit de late oudheid stammen, en waar oudegyptische goden werden vereerd, maar op geheel originele wijze.

De laatste vondsten werpen ook nieuw licht op een antieke opvatting dat in deze regio mensen zonder hoofd zouden hebben geleefd.

Praktische informatie

De lezing wordt gegeven via de online lezingenruimte van het NINO.

Toegankelijk voor alle EOL-leden, studenten, collega’s en geïnteresseerden. Aanmelden is niet nodig.

Om deel te nemen opent u deze link in uw browser op 26 november om 17.00u. Gebruik Chrome, Firefox of Microsoft Edge als browser (op een iPad werkt Safari mogelijk ook, op de Mac wordt Safari afgeraden). Er hoeft geen extra software geïnstalleerd te worden, zorg er alleen voor dat de browser up-to-date is. Voer uw naam en emailadres in, en klik “ja” als gevraagd wordt om toegang tot camera en microfoon. De videostream begint zodra de NINO-moderator de sessie opent.