The Netherlands Institute for the Near East

Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten  -  Institut nĂ©erlandais du Proche-Orient

26 Jan 15:00

Digital imaging-technieken in de archeologie van het Nabije Oosten

Ivan Kisjes

RMO: Leemans-zaal (begane grond)

LET OP: de lezing “Digital imaging-technieken”, oorspronkelijk gepland op 15 december 2016, is verschoven naar 26 januari 2017.

De ontwikkelingen in digitale opnametechnieken gaan de laatste decennia snel. Kosten worden lager, resoluties worden hoger, accurate satellietbeelden worden beschikbaar gesteld; dit alles maakt het mogelijk om veel meer te doen met beeldmateriaal dan voorheen. De moderne ontwikkeling van technieken zoals fotogrammetrie en reflectance transformation imaging (RTI) maken het mogelijk om op basis van foto’s driedimensionale modellen te maken van objecten, vindplaatsen en zelfs landschappen. Deze technieken stellen ons ook in staat om artefacten en sites snel en zeer gedetailleerd op te nemen. Analyse van multispectrale satellietbeelden maakt het mogelijk om bestaande en nieuwe sites te zien zonder het veld in te gaan, en om veranderingen in de gaten te houden.

Een overzicht van een aantal moderne opnametechnieken zal de mogelijkheden tonen van fotografie in de breedste zin voor archeologisch onderzoek in het Nabije Oosten.

Afbeelding: compositiefoto van de site Mullah Shell (Rania-vlakte, Iraaks Koerdistan), gemaakt met een unmanned aerial vehicle (UAV).

 

Dhr. I. Kisjes MA is verbonden aan de UvA en het NINO Archaeological Project on the Rania Plain (Iraq).

De lezing is onderdeel van de NINO-lezingencyclus 2016-2017 met het thema “Het oude Nabije Oosten en Egypte door de lens”.