The Netherlands Institute for the Near East

Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten  -  Institut nĂ©erlandais du Proche-Orient

04 Nov 17:00

Maand van Toetanchamon

Rijksmuseum van Oudheden

Toetanchamon_liggend-square

Op 4 november is het 100 jaar geleden dat de eerste traptrede naar het graf van farao Toetanchamon werd gevonden. In Leiden vieren we deze mijlpaal met de ‘Maand van Toetanchamon’ in het Rijksmuseum van Oudheden.

Startschot is een Toetanchamon-feestavond op vrijdag 4 november, met flitsrondleidingen, optredens en muziek in Egyptische sfeer. De hele maand zijn er Egyptische activiteiten voor jong en oud in het museum, met lezingen, games en kinderactiviteiten. De activiteiten in de ‘Maand van Toetanchamon’ worden georganiseerd door de Faculteiten Archeologie en Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) en LeidenGlobal, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden.

Programma

Actueel overzicht en aanmelding: zie de RMO-website

Dinsdag 1 november middag Vrije Academie Rondleiding “Toetanchamon”
Vrijdag 4 november avond collectief Feestavond: avondvullend programma met speedlezingen, rondleidingen, games en nog veel meer
Dinsdag 8 november middag Vrije Academie Lezing “De jongen achter het dodenmasker”
Woensdag 9 november avond Leiden Internationaal Film Festival Film “The Mummy” met inleiding door Daniel Soliman (RMO)
Donderdag 10 november avond Leiden Internationaal Film Festival Documentaire “Tutankhamun: The Last Exhibition” (met inleiding)
Vrijdag 11 november avond RMO Gespreksavond “Tutankhamun on Tahrir Square”, moderator Daniel Soliman (RMO). Panelgesprek over manieren waarop iconen van het oude Egypte worden gebruikt in hedendaagse Egyptische kunst en propaganda (voertaal Engels)
Zondag 13 november overdag Vrije Academie Studiedag “De jongen achter het dodenmasker”
Woensdag 16 november middag Huub Pragt Egyptoloog Lezing “Op zoek naar Toetanchamon” voor families met kinderen
Woensdag 16 november middag Blikveld Uitgevers boekpresentatie “Op het spoor van de grafrovers van Toetanchamon”
Vrijdag 18 november avond Textile Research Centre Lezing “De garderobe van Toetanchamon” door Gillian Vogelsang incl. “modeshow” (demonstratie van replica-kleidingstukken)
Zaterdag 19 november overdag Djenné Fila Kinderworkshop “Toet-anch-kunstwerk”
Zondag 20 november overdag Vrije Academie Studiedag “De jongen achter het dodenmasker”
Dinsdag 22 november 15.00-16.00 NINO en Ex Oriente Lux NINO-EOL-lezing “Toetanchamon in spijkerschrift” door Willemijn Waal (NINO)
Vrijdag 25 november avond Friends of Saqqara De Enige Echte Toetanchamon-Pubquiz 
Maandag 28 november avond RMO Gespreksavond (voertaal Engels) over ethiek en Egyptische oudheden, o.a. de keuzes die het RMO en andere musea maken bij het tentoonstellen van mummies en andere menselijke resten (Lara Weiss); de omgang met menselijke resten vanuit medisch perspectief (Nederlands Forensisch Instituut); “monsterficatie” van mummies in popcultuur, film etc. (Daniel Soliman); presentatie van de film “I Prayed For the Resin Not To Melt” (Sara Sallam) 
Dinsdag 29 november middag Vrije Academie Rondleiding “Toetanchamon”
Woensdag 30 november middag Vrije Academie Lezing “De jongen achter het dodenmasker”