The Netherlands Institute for the Near East

Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten  -  Institut néerlandais du Proche-Orient

25 Nov 16:00

NINO-EOL-najaarslezing: De Dode Zeerollen en de schrijvers van de Bijbel

Mladen Popović

online (via Zoom)

De Dode Zeerollen en de schrijvers van de Bijbel – Hoe Kunstmatige Intelligentie kan helpen om de schrijvers de handen te schudden

De lezing zal eerst ingaan op de ontdekking van de Dode Zeerollen en een aantal basale feiten en achtergrond geven van de teksten en de historische context. Daarna wordt er nader ingegaan op het innovatieve onderzoeksproject The Hands that Wrote the Bible en het gebruik van Kunstmatige Intelligentie om het schrijverswerk van de Dode Zeerollen beter te leren kennen, zoals bijvoorbeeld in de beroemde Grote Jesajarol waarover het onderzoek in april 2021 wereldwijd de aandacht trok.

Prof. dr. Mladen Popović is hoogleraar Oude Testament en het Antieke Jodendom, en directeur van het Qumran Institute van de Rijksuniversiteit Groningen.

Praktische informatie

Update: vanwege de aangescherpte corona-maatregelen wordt het geen hybride, maar een online-only evenement. De lezing is gratis toegankelijk voor alle EOL-leden, studenten, collega’s en geïnteresseerden.

Lezing online bijwonen via Zoom

De lezing wordt direct gelivestreamd via Zoom. Registreer hier om de toegangsgegevens te ontvangen (geen Zoom-account nodig). U krijgt dan een bevestiging waarin een link naar de livestream staat. Het is niet mogelijk om de lezing achteraf terug te kijken.