The Netherlands Institute for the Near East

Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten  -  Institut néerlandais du Proche-Orient

20 Nov 15:00

Shashotep – Shutb: wonen op de resten van een oude stad (NINO-EOL-najaarslezing)

Dr. Ilona Regulski

RMO: Leemans-zaal (begane grond)

Het oude Egypte is vooral bekend door indrukwekkende vondsten uit graven; steden en dorpen worden zelden onderzocht of zijn verdwenen onder modern bewoningslagen. De weinige voorbeelden die we hebben – Deir el-Medina, Amarna of Lahun – zijn wellicht niet representatief voor een typische oud-Egyptische stad of waren slecht gedurende een korte tijd bewoond.

Het dorp Shutb, 5 km ten zuiden van Asyut in Midden-Egypt, is een uitzondering. De moderne naam suggereert een lange geschiedenis die teruggaat tot het faraonische Shashotep, de hoofdstad van de 11e Opper-Egyptische nome. De 10 meter hoge tell die vandaag nog zichtbaar is onder het moderne dorp geeft ons een unieke kans om de lange geschiedenis van een typische stad te reconstrueren; van 2000 v.Chr. tot heden.

De lezing zal het nieuwe veldwerk-project van het British Museum voorstellen en berichten over de resultaten van opgravingen en surveys alsook de documentatie van de traditionele architektuur en locale levenswijzen. Aansluitend zal een korte documentaire film over de activiteiten in het dorp getoond worden.

Dr. Ilona Regulski studeerde Egyptologie aan de KU Leuven en werkte vervolgens in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo, en de universiteiten van Yale en Berlijn. Ze is momenteel aangesteld in het British Museum als conservator van de papyrusverzameling, de Pre- en Vroegdynastische collectie, en de Rosetta Steen. Zij staat aan het hoofd van het Asyut Urban Development Project.

NINO-EOL-lezingen in het RMO

Enkele malen per jaar organiseren NINO en Ex Oriente Lux samen een middaglezing in het Rijksmuseum van Oudheden. De onderwerpen worden op een toegankelijke manier gepresenteerd; collega’s, studenten, Ex Oriente Lux-leden, museumvrienden en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.