The Netherlands Institute for the Near East

Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten  -  Institut nĂ©erlandais du Proche-Orient

08 Sep 17:15

Week van het oude schrift

Rijksmuseum van Oudheden

WvhOS_square

Op 14 september 2022 is het precies 200 jaar geleden dat het Egyptische hiërogliefenschrift werd ontcijferd door Franse taalkundige Jean-François Champollion. Die ontdekking, en de vijftien jaren onderzoek die eraan voorafgingen, legden de basis voor de Egyptologie als wetenschap. Voor het Rijksmuseum van Oudheden, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, het Taalmuseum en het digitaal platform Things That Talk is dat de aanleiding voor het vieren van de ‘Week van het oude schrift’ (8 tot en met 16 september 2022) met lezingen voor liefhebbers en activiteiten voor jong en oud. Alle activiteiten zijn gratis.

Lezingen over oude schriftsoorten

Tijdens de ‘Week van het oude schrift’ staat de rijke schrifttraditie centraal van het Middellandse Zeegebied. In de oudheid waren hier meerdere schriftsystemen (en talen) in gebruik, waarvan de meeste – maar lang niet alle – inmiddels ontcijferd zijn. In het Rijksmuseum van Oudheden is er elke werkdag van de Week een kennismakingslezing van een expert over bekende en minder bekende schriften, en de talen waarvoor ze werden gebruikt: van Egyptische hiërogliefen tot het abnormaal hiëratisch, van Meroïtisch tot Ugaritisch spijkerschriftalfabet en van het Lineair A (‘het eerste Europese schrift’) tot de voorlopers van het welbekende alfabet. Alle lezingen beginnen om 17.15 uur en duren een uur. Deelname is gratis.

Meer informatie over het programma en aanmelden: via de RMO-website.

Extra activiteiten

Naast de lezingen zijn er in de Tempelzaal van het museum familie- en kinderactiviteiten in het teken van de Egyptische hiërogliefen, georganiseerd door het Taalmuseum. Online brengt het digitale platform Things That Talk de verhalen tot leven van een aantal voorwerpen met ‘oud schrift’ uit de collecties van het NINO en RMO. De selectie van deze objecten is gemaakt door de sprekers van de lezingen.