The Netherlands Institute for the Near East

Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten  -  Institut néerlandais du Proche-Orient

25 Jan 2021 General

Biografie F.M.Th. de Liagre Böhl

Vandaag verschijnt “Bijbel en Babel. Frans de Liagre Böhl, 1882-1976” van Herman de Liagre Böhl bij Uitgeverij Prometheus.

Vandaag verschijnt

Bijbel en Babel. Frans de Liagre Böhl, 1882-1976

van Herman de Liagre Böhl bij Uitgeverij Prometheus.

De biografie van F.M.Th. de Liagre Böhl, hoogleraar assyriologie in Leiden (1927-1952) en directeur van het NINO (1939-1955) is geschreven door zijn zoon. Het NINO is blij met de verschijning van dit werk en trots dat we vanuit onze archieven hebben kunnen bijdragen. Uitgeverij Prometheus beschrijft het boek als volgt:

Frans de Liagre Böhl (1882-1976) mag beschouwd worden als degene die de assyriologie (inclusief de Babylonische wetenschap) in Nederland primair heeft vormgegeven. De vergelijking tussen het oude Israël en Mesopotamië (‘Bijbel en Babel’) vormde een rode draad in zijn werk. Hiernaast stak hij veel tijd en energie in de popularisatie van zijn vakgebied. Hij gaf talloze lezingen, vaak met ‘lichtbeelden’ die hij op zijn reizen had gemaakt, en publiceerde over zijn reizen en ontdekkingen in kranten, tijdschriften en populaire encyclopedieën. Een standaardwerk is zijn vertaling in 1941 van het Gilgamesj-epos, het oudst bekende literaire verhaal in de geschiedenis, geschreven in het Akkadisch, een al duizenden jaren geleden uitgestorven taal. Böhl was een echte founding father van zijn discipline in ons land: hij was de leidsman van het wijdverbreide genootschap Ex Oriente Lux en een van de stichters van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) in Leiden. Deze biografie van de vader van de auteur vertelt over de wereld van geleerden waarin hij opgroeide als kind en als student, en over zijn leven als echtgenoot en als huisvader.

Herman de Liagre Böhl (1943) is historicus en schrijver. Eerder publiceerde hij de biografieën over Herman Gorter, Floor Wibaut, Han Lammers, Heiko Miskotte en Roel de Wit. Daarnaast schreef hij over de naoorlogse geschiedenis van Nederland en van Amsterdam, en over de landelijke stadsvernieuwing in de jaren tachtig.

Gebonden, 360 pagina’s
Prijs: ca. € 39,99
ISBN: 978 90 446 4353 4