The Netherlands Institute for the Near East

Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten  -  Institut néerlandais du Proche-Orient

17 Mar 15:00

De vogelmummie in de Böhl-collectie

Esther Holwerda

RMO: Leemanszaal

In de De Liagre Böhl-collectie van het NINO bevindt zich een mooi voorbeeld van een dierenmummie uit de (Late Periode of) Romeinse tijd. De mummie heeft de vorm van een gemummificeerde valk en draagt ook de gezichtsmarkeringen van een heilige valk. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de resten niet van een valk zijn, maar bestaan uit delen van twee vogels - waarvan in ieder geval één kerkuil.

Onder de titel “Elk meent zijn uil een valk te zijn” is de restauratie van deze vogelmummie uitgevoerd. Het miniproject is mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren.

Op dinsdag 17 maart wordt het resultaat gepresenteerd. De foto in de vitrine in het RMO (eerste verdieping, in de afdeling Oude Nabije Oosten) wordt vervangen door de vogelmummie zelf. Om 15.00 uur geeft drs. Esther Holwerda een lezing over oud-Egyptische dierenmummies, met speciale aandacht voor dit exemplaar en de restauratie. Leden en donateurs van de sponsor-verenigingen zijn van harte welkom, evenals studenten, museumbezoekers en andere geïnteresseerden.

Drs. E.J. Holwerda is specialiste op het gebied van oud-Egyptische dierenmummies en de Egyptiaca in de Böhl-collectie van het NINO.

Let op: deze lezing is op een dinsdag (i.p.v. onze gebruikelijke donderdagmiddag)!