Milinda Hoo
RMO: Leemanszaal (begane grond) & online
Hellenistisch koningschap was geen vanzelfsprekendheid, maar berustte op persoonlijk charisma, militaire prestaties en visueel machtsvertoon. In de derde en tweede eeuw v.Chr., tijdens een periode van antieke globalisering, speelden internationale relaties van macht, cultuur en concurrentie een cruciale rol in heerserslegitimatie. Deze lezing onderzoekt hoe Baktrische koningen in Centraal Azië (Oezbekistan, Tadzjikistan, Afghanistan en noord-Pakistan) op gelaagde en vernieuwende manieren prestige en gezag verwierven en bevochten. Door strategieën van culturele herkenbaarheid en innovatie wisten ze zich lokaal, regionaal en internationaal te profileren als heroïsche heersers in de veranderlijke, globaliserende wereld van Hellenistisch Eurazië.
Dr. Milinda Hoo is universitair docent Ancient History and Identity Formation aan de Universiteit Utrecht.
Extra op deze middag: uitreiking van de Jaarprijs Cuijpers-Opdenakker 2025 voor het beste wetenschappelijke artikel over het Oude Nabije Oosten. De schrijver van het winnende artikel presenteert zijn/haar plannen voor een publieksvriendelijke bewerking.
De NINO/EOL-voorjaarslezing is een hybride lezing. Kom naar het Rijksmuseum van Oudheden (Leemanszaal) en drink na afloop samen met ons een drankje. Of volg de lezing online via livestream. Er wordt geen opname gemaakt; het is niet mogelijk de lezing later terug te kijken.